Press "Enter" to skip to content

Катастрофата с обединяването на КБС Банк и ОББ

Време за прочит: 2 минути
Спести излишни сметки от мобилния си абонамент чрез нашето мобилно приложение. Изтегли за:

КБС имаха през изминалия уикенд планорано мигриране от банковите услуги от тяхната банка към кораба майка – ОББ. След уж успешното мигриране електронните услуги на банката остават недостъпни, опитът за връзка със сътрудник по телефон – изключително затруднен, при все пак успешна връзка по телефон се съобщава, няма как да Ви съдействаме. И така всички негативи се пишат на клиентът, ОББ отказва да поеме част от тях.

Не е първата такава миграция

Чисто исторически и други банки са имали подобни миграции, като най-пресният пример е за вече несъществуваща в Българиа Сосиате Женерал. Там нямаше сътресения, процесът премина доста плавно и електронните услуги бяха достъпни.

Некомпетентност в IT отделите

Моите лични подозрения покрай цялата катастрофа е, че най-вероятно са имали прекалено кратки срокове и натиск от мениджмънта това да стане до еди си кой краен срок (т. нар. deadline). Работата е била изключително стресова и може би зле планирана. В крайна сметка срокът бива спазен, качеството на работата е видим, банката е в техническа и PR криза, най-вероятно ще загубят и клиенти.

Моят казус – невъзможност за възстановяване на използвани средста по кредитна карта

Използвал съм средства от кредитна карта, за които ще дължа лихва сред гратисния период. Поради невъзможност да ги възстановя по дигиталните им канали, пробвах да се свържа със сътрудник по телефон, помоща беше нулева, изпращаше ме до офис, в случай, че ми било спешно, дадох му контра оферта да ми спести времето и той да ми прехвърли средставта по телефон, о, каква изненада! Нямало как да стане, единствената опция ми било да ида до офис или да си понеса лихвата.

IT и PR криза

Банката има едновременно IT криза и PR криза. От моя гледна точка дори не се опитват да ги управляват за да минимизират негативните последици за тях. В социалните мрежи липсват съобщения, които да информират потребителите за тях, преструват се, че всичко си работи както трябва.

Последиците

И друг път съм сменял банката си и някак си нямам страх да мина през тази процедура отново. Ще изследвам възможностите да премина към друга банка, понеже оставам с чувството, че банката не ги е грижа за проблемите, които те са ми причинили. Все пак, проблемите са си мои и аз ще си понеса отговорностите. Най-вероятно няма да постъпя чисто християнски и да дам другата буза, а ще има последици и за ОББ.

Какво мислят другите

ОББ може да са доста тихи за кризите, които имат, но голям брои от потребители се оплакват, ето и един от техните коментари.

Благодарим с все сърце, на хората, които ни подкрепят

Екипът на 0700 е изцяло съставен от доброволци. Ще се радваме, ако нашата работа ви се струва полезна и ни подкрепите, както нашите ежемесечни дарители:
 • Златина Миленкова
 • С. Маринова
 • Илиана Башлиева
 • Миро Георгиев
 • Калоян
 • Александър Господинов
Ако считате каузата ни за значима, бихте могли да ни подкрепите ежемесечно тук или еднократно тук. .

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Един коментар

 1. Анонимен
  Анонимен октомври 24, 2023

  БългариЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас