Press "Enter" to skip to content

Роса Виктория Димитрова – В паралелните вселени на номерата с добавена стойност

Време за прочит: 3 минути

В следващите редове ще прочетете историята на Роса Виктория Димитрова, която следва докторантура по Астрономия и Астрофизика. Научната дейност, с която тя се занимава се състои в изследване на оптическа променливост на различни типове активни галактични ядра, или както тя казва на “нормален език” – “изследвам колко гладни са гладните черните дупки в центровете на галактиките“. 

Как разбрахте, че номерата 0700 са платени и не са покрити от безплатните минути, предоставени от абонаментния план ?


Никой не ти казва колко време и дали ще трябва да изчакаш на линия, колко пъти ще бъдеш прехвърлян между различните отдели.

Не помня точно конкретна история за допълнителното тарифиране на 0700 номерата, просто винаги съм внимавала с тях, защото са по-специфични. Отначало мисля, че имаше разяснителна кампания по медиите, даже някои сайтове посочваха, а и до ден днешен посочват, че позвъняването на 0700 се таксува допълнително.
Лошото е, че не всички описват съвсем ясно целият процес. Например, никой не ти казва колко време и дали ще трябва да изчакаш на линия, колко пъти ще бъдеш прехвърлян между различните отдели на дадена фирма, ще трябва ли да позвъниш отново и т.н., като това не ти дава възможност реално да прецениш каква е сумата, която накрая ще бъде таксувана, за да получиш информацията, която търсиш.

Имахте ли начислена сметка към мобилния оператор след проведени разговори с 0700 номера?

Да, винаги. За това съм се стремяла да ги отбягвам и да търся информация по други канали – имейл, социални медии, посещение на офис на място, опитвала съм се сама да издирвам телефони без допълнително таксуване, за да мога да проведа разговор, без да съм притискана от времето и сумата, която ми се начислява.

Имало ли е прекалено дълго чакане за да бъде осъществена връзка с оператор? Например, слушане на мелодия 20 минути?


Сумарно чаках около 40 минути на линия.

Да, налагало се е да звъня по няколко пъти, просто за да избегна ненужно дългото чакане на линия и начисляване на високи сметки, без да съм получила информацията, която търся. С една от фирмите даже прибегнах до съобщение в социалните мрежи, след като сумарно чаках около 40 минути на линия. Случаят беше специфичен и трябваше да разговаряме по телефона, иначе наистина бих си спестила всички тези опити още в самото начало.

Как разбрахте за приложението 0700?

Мой познат беше споделил линк с новината, че вече съществува такова приложение, аз веднага проверих за какво става въпрос и се зарадвах, че съм намерила наистина полезно приложение за телефона си. Често пътувам в чужбина и понякога се налага да търся информация от български фирми или институции, които обаче са дали само 0700 телефон за връзка, който на практика е неизползваем извън България. Разбира се, всички имат форми за контакт, или имейл за връзка, но понякога телефонното обаждане е най-бързото и най- удобно решение.

Приложението помогнало ли Ви е до сега?

Приложението 0700 ми спести доста време през последните няколко месеца. Благодарение на номерата в него успях бързо и сравнително безпроблемно да се свържа с няколко важни за мен организации в България. Не знам колко дълго време ще може да се използва, обаче, тъй като аз самата вече срещнах трудности при използване на реалните номера, стоящи зад 0700. Фирмите просто отказват да ти дадат информация, ако не се обадиш на платената им линия.

Смятате ли приложението за значимо?


Редовно се обновява с актуална информация, което означава, че не е било направено просто за да привлече потребителите еднократно. 

Благодарна съм, че някой е впрегнал уменията си за създаването и поддръжката на това приложение. Виждам и че то редовно се обновява с актуална информация за нови, или вече не съществуващи номера, което означава, че не е било направено просто за да привлече потребителите еднократно. Хубаво е и, че потребителите на приложенито също могат да допринесат с каквото могат за развитието му.

Споделете и Вие историята си


Междувременно, ако имате подобна история за завишени сметки с 0700 номера и искате да я споделите, за да може да бъде чута и от други потребители, бихте могли да го сторите, като ни пишете било то на мейл – [email protected], тук или във Фейсбук.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Напишете първия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас