Press "Enter" to skip to content

Община Казанлък и община Пловдив предоставят 0700 горещи линии за COVID-19

Време за прочит: 3 минути

Преди време бяхме писали, че община Казанлък беше обявила 0700 номер и твърдеше, че е безплатен. Това вече е минало и номерът е обявен като “горещ”, а не като безплатен.

Много общини предоставят номера за помощ

В ситуацията, в която се намира страната ни множество общини публикуват номера, на които гражданите могат да позвънят, за да получат помощ с доставки на лекарства и храни от първа необходимост. Услугата е предназначена за трудноподвижни хора, самотни, възрастни хора без близки и други.

Обединяваме всички номера на едно място

Стараем се да бъдем полезни колкото се може повече, за това постоянно добавяме нови номера, за да може гражданите да имат лесен достъп до тях, в случай, че им потрябват.

Община Казанлък е обявила 0700 номер за доставка на храна и лекарства

Услугата ни е за безплатни номера и няма как да добавим 0700 номер, който хората да набират. Опасяваме се, че възрастните хора ще плащат ненужни сметки, затова призоваваме общината да последва примера на другите общини и да предостави мобилен или стационарен номер.

Десетки сигнали за завърнали се от чужбина жители на община Казанлък са получени на горещия телефон 0700 400 56 на Община Казанлък. Служители на общинска администрация реагират мигновено и сигнализират  РУ „Полиция“ – Казанлък и РЗИ – Стара Загора, които предприемат съответните мерки. Кметът Галина Стоянова е разпоредила на кметовете на населени места да проследяват за завърнали се от чужбина граждани и да реагират своевременно.
„Искам да благодаря на всички хора, които подават сигнал за такива случаи на горещия телефон, за гражданската активност, защото преди всичко трябва да бъдем отговорни за здравето на всички около нас.“, заяви Кметът Галина Стоянова. На горещият телефон 0700 400 56 могат да звънят всички нуждаещи от храна и медикаменти възрастни хора, самотно живеещи или болни хора, 24 часа в денонощието, както и за други сигнали. Обаждането е безплатно.

https://www.kazanlak.bg/page-9647.html

Община Пловдив предоставия 0700 горещ телефон за разговор с психолог.

Адмирираме общината за първия по рода си такъв телефон. Както случая с община Казанлък няма как да добавим и този номер, тъй като би се отразил на сметките на нашите потребители. Имаме същия призив към община Пловдив – да подмени телефона с мобилен или стационарен.

Вече работи гореща телефонна линия за граждани, която Община Пловдив разкри съвместно с Областния съвет на БЧК – Пловдив. На номер 0700 147 44 от днес отговарят специалисти на Червения кръст, които консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. Линията беше разкрита като част от мерките, които предприема Общинския оперативен щаб за превенцияна коронавируса.
Линията се обслужва от психолози, които от 8.30 до 17 часа оказват подкрепа на всички, изпаднали в тревожно състояние или паника. „Целта е да внесем успокоение у хората, които са изпаднали в повишена тревожност. Когато човек е в такова състояние се отразява на живота и на здравето му. Пада имунитета, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване“. Това коментира психологът Биляна Караджова, която днес е дежурна на горещата линия. Същото така се акцентира определени симптоми като температура, хрема, възпалено гърло, силна кашлица и треска. „При съмнения от наша страна, насочваме хората към личния лекар и към дежурния телефон на РЗИ“, обясни Биляна Караджова.
В изпълнение на мерките за установяване на грипоподобни заболявания  вече работят три микробиологични лаборатории, в които се извършват  тестове за грип тип „Б“. Изследванията се правят в ДКЦ II, ДКЦ V и ДКЦ VII. В рамките на 30 минути се диагностицира наличието на грипен вирус, което спомага за започване на адекватно лечение в началния стадий на заболяването. Тестовете помагат на хората за изключване на подозрения за коронавирус.

https://www.plovdiv.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F-0700-147-44-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD/

Полезна информация

Използваме случая да споделим официални документи, които дават полезна информация.

Апел към потребителите ни

Пишете на общините си с молба да създадат такава услуга. Нека бъдем отговорни и да помогнем на най-уязвимите от текущата ситуация.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Напишете първия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас