Press "Enter" to skip to content

Обучение по предприемачество направено със страст

Време за прочит: 3 минути

С тази статия бих искал да ви разкажа повече за обучение по предприемачество, което стартира през изминалия уикенд и в което вземам участие. Преди да продължа ще споделя от къде започна всичко. Ноември месец бях забелязал реклама в социалните мрежи, където ABLE (Association of bulgarian leaders and entrepreneurs/Асоциация на българските лидери и предприемачи) набираха кандидати за обучение по предприемачество (ABLE Activator). Бях чувал за за самата асоциация, но така не съм имал възможност да се запозная с тяхната дейност, та реших без никакви очаквания да кандидатствам за тяхната програма.

Интервюто

За да бъдеш одобрен за самото обучение, трябваше да преминеш през интервю. Ще го запомня като най-готиното интервю в живота ми, заради причините по-долу. Бях отишъл със следната стратегия: да бъда себе си. Покрай корпоративния свят съм се научил да отговарям на въпроси по начинът, по който се очаква да отговоря, а не с нещата, които мисля. Ако бях постъпил така и на това интервю, щях да си тръгна с вътрешната мисъл на загубил, дори и да бях одобрен. По него време бях изложен на натиск от няколко места, като ми се казваше, че съм неадекватен, и макар да бях непоклатим, доста често бях изправен един срещу много. В крайна сметка дори една лъжа да бъде повторена сто пъти става истина. Бидейки себе си на интервюто, то ми подейства като проверка на моите ценности и видях, че има хора, които ме ценят за това което съм, без да се опитват да ми казват, че трябва да бъда някой друг.

Участниците

На самото обучение се запознах с тридесет други млади мотивирани хора като мен. След изминалият уикенд, смея да твърдя, че са подбрани изключително подходящи кандидати, тъй като не бях свидетел нито веднъж на битка между егота, популярност или какъвто и да било друг начин да изпъкнеш над останалите, а това е нещо което ценя изключително много, тъй като никога не ми е било в приоритетите да се боря за популярност. Радостен съм, че това така и не се случи и се запознах със страхотни хора, с които можех да говоря на всякакви теми, да бъда себе си, без да усещам натиск, че трябва да се състезаваш за да си популярен/готин/вървежен. Смятам, че с другите участници ще завържем страхотни приятелства и ще можем да си колаборираме в доста в бъдеще. Ако някой от участниците чете това, искам да знае, че съм горд, че се познаваме.

Организаторите

През 2018 година, достигнах до извода, че за да постигнеш изключителни резултати правейки нещо, трябва да го направиш със страст. Печалбата никога, ама никога, не е достатъчен мотиватор, било то и огромна сума. Начинът, до който достигнах до този извод, може би звучи доста несериозно – лятото бях изгледал филма Aliens (1986), които не бях гледал поне десет години. Няколко дни след това толкова много бях вдъхновен от този филм, че ми стана интересно как са го направили и започнах да гледам видеото зад кулисите. От там пролича, че всички хора, участвали в създаването на филма, работеха с огромна страст. Именно и тази съставка е довела до феноменалните резултати. Същата страст ясно пролича и у организаторите, които я комбинираха с огромно старание – на 30 души участници имаше 15 души организатори, което е изключително впечатляващо. Това са изключително зрели хора, които са участвали на подобно обучение в щатите преди години, и тъй като програмата е била прекратена, са сметнали, че трябва да продължат мисията в България и да върнат научените знания на други млади хора като тях. Ако бяха малки хора, никога нямаше да го сторят. С радост бих допринесъл за тяхната мисия да продължи, понеже в България има океан от способни млади хора, които биха имали желание да започнат нещо свое, но слушайки около себе си само съвети като “гледай сигурното” може би никога няма да предприемат първата стъпка.

Заедно за едно по-светло бъдеще

Влязох в 2019 година с нагласата, че ме чака нещо добро. Не знаех кога ще се случи, не знаех какво ще е, честно казано, не очаквах да се случи и февруари месец. С обединени усилия, вярвам, че и планина ще успеем да бутнем.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Един коментар

  1. Боби
    Боби февруари 18, 2019

    Страхотно, продължавайте в същия дух !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас