Press "Enter" to skip to content

Некоректна практика от страна на Банка ДСК

Време за прочит: 5 минути

Брал съм не един или два пъти ядове с конкретната банка. Последната ми случка от днес ме мотивира да разкажа за всеки един проблем, който съм имал с тях.

Изплащаш кредит, застраховката към него обаче продължава да върви

Наскоро изплатих предсрочно потребителски кредит към Банка ДСК. Ровейки се в онлайн банкирането на същата, за моя изненада, открих, че периодичния превод за животозастраховка към кредита е все още активен.

Активна застраховка при погасен кредит.

На 28 Август реших все пак да попитам банка ДСК по имейл, какво се случва. Днес, 30 Август, реших да им звънна, тъй като отговор на имейла не съм получил. Служителката най-любезно ми обясни, че това било стандартна практика – изплащаш кредит, ала застраховката към него продължава да върви. Макар и да не съм юрист, това ми се струва некоректна търговска практика, която ощетява потребителя. Ако самият потребител не се заинтересува и не провери автоматичните си преводи, съществува възможност тези преводи да се изпълняват години напред. Въпросното не ми беше упоменато при погасяването на кредита, предполагам може би от некомпетентност на служител. Нямах никаква представа, че застраховката продължава да върви. За капак на всичко, трябва да ходя до банката да подам молба да бъде прекратена. Не можело онлайн, нищо че има хикс (х) до автоматичния превод. Как да не я обичаш таз банка?! Мисли за теб, грижи се, не те привиква в офиси за щяло и нещяло. С три ръце препоръчвам на всеки българин да тегли кредит от нея. Шегувам се, естествено.

Имаш частен банкер, тя не ти отговаря на имейлите.

Бях подписал два договора за потребителски кредит и бях натоварен с услуга, която не исках. Беше ми обяснено, че това е задължително условие за да имам по-нисък лихвен процент. Услугата се казва частно банкиране – идеята и е да имаш личен банкер, който да те обслужва, а не да трябва да висиш по опашки на гишета. На теория услугата звучи страхотно, на практика куца стабилно. Преди година бях писал имейл с запитване към личната си банкерка, тъй като не ми беше спешен отговорът. Чаках седмица, чаках две, на втората и половина викам, я какво се случва, никакъв отговор не получих. Звъннах на банка ДСК да ги попитам как мога да се откажа от услугата. Бях попитан с въпроса защо – отговорът беше категоричен: “частната ми банкерка не ми отговаря на имейлите”. След няколко минути последва звънене и от самата нея. Била в болнични, за това не била успяла да отговори. Звучеше като онези хора, на които не можеш да им имаш вяра. Реших все пак да проверя дали твърдението ѝ е истина. Звъннах на банката и им казах, че искам да разбера дали частната ми банкерка реално е била в болнични. Бях изумен по начина, по който от кол центъра на банката са проверили дали била в болнични – звъннали на неин колега да го попитат. Аз си представях, че има нещо като централна система, която да засвидетелства това твърдение, но не уви. Звъниш и питаш неин колега. Напълно очаквано от мен, колегата потвърдил, че тя била в болнични. Скъпа банка ДСК, с трици маймуни не се ловят.

Въпрос зададен на 21 Ноември, с друг отговор на 11 Декември

Сега се разрових и видях, че все пак отговор съм получил на имейла. Мисля, че този отговор беше в следствие на моето обаждане, но няма как да бъда сигурен. Един от въпросите беше конкретен, но отговор на него въобще не получих. Бях взел кредитна карта безплатно – покрай една сурия кредитни продукти, с която ме беше зашила банката, ми се полагаше безплатно, а както всички добре знаем, безплатен обяд няма. Платил съм си я в пъти. Имаше гратисен период – думкаш 4000 лева и можеш да ги върнеш след 6 месеца. Не знаех кога изтича този гратисен период с точност и ако пропуснах датата, щяха да ме зашият с доста солени лихви по 20% за няколко месеца назад. Нещо, което исках да избегна на всяка цена.

Предстои да сменя частната си банкерка. От мързел все още не съм го сторил. Сигурно ще се наканя, рано или късно, може би при следващият и проблем с банката, който е 100% гарантиран.

Създаваш фондация, биваш изнудван да подпишеш договор за по-скъпа сметка.

При създаването на Фондация 0700, реших, че при все, че имам една сурия кредити в тая банка, ще взема да създам и сметката на фондацията там. Служителката беше много любезна, но приложи огромен натиск да подпиша договор за по-скъпа месечна такса. Твърдеше, че по-евтините не ми вършат работа. С ръка на сърцето мога да кажа, че хора, податливи на манипулации, щяха да подпишат отма офертата, която тя предлагаше. На мен самият ми костваше голямо упорство за да откажа и все пак да взема по-евтиното, което уж не би ми вършило работа. Половин година по-късно смея да твърдя, че всъщност си върши страхотна работа. Адвокатката Дария Йорданова, която удари едно рамо със създаването на фондацията, ми сподели, че всъщност това е честа практика банковите служители да изнудват клиентите да подпишат нещо, което може би не е толкова изгодно за тях. Таргетите са безпощадни, очевидно.

Последствията

Скъпа банка ДСК, следващите кредите е много, много, МНОГО вероятно да не са от вас. И без това ме зашихте с по-високи лихвени проценти от другите банки. Наскоро от Райфайзен банк ми предложиха да рефинансирам кредит – да ми върнат платеното от мен в последните две години. Възползвах се и сумата, която получих погасих кредита, описан по-горе с много, много обич. Да ви е сладко.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

5 Коментари

 1. Боби
  Боби август 30, 2019

  Браво , само така с такива наглеци… 🙂

 2. Яни Янев
  Яни Янев септември 25, 2019

  Изключително некоректна банка, за 200 USD внесени на детски спестовен влог и ползвани от банка ДСК 18 години дъщеря ми получи чисто 167 USD. Естествено подадох жалба за некоректно начислени такси, но се оказа, че грешка нямало за спестовните влогове начислявали месечни такси и дори имало уведомления разлепени в банката, т.е. бил съм информиран.

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев септември 25, 2019

   Тъжно е, че ако дължахте 2 лева на пустата банка, щеше да ви праща писма и дава на колекторски фирми, а като начисляват такси, въобще, ама въобще не се стараят да уведомят потребителя.

 3. Диана
  Диана февруари 3, 2021

  Добър ден! Възможно ли е да бъде закрита запорирана сметка, по която няма движение? Задълженията са отдавна изплатени (НО не са изплатени тези на ЧСИ, който с незаконните си действия опорочи процеса, т е., няма и да му бъдат платени). Казаха, че може и след като се върнахме за да платим, казаха, че не сме разбрали и не може?
  Как трябва да процедирам? Жалба до Банков надзор ще пусна.

 4. Мария
  Мария май 13, 2021

  Некорекна банка! Имах фирмена сметка към тях и онлайн банкиране. Една седмица ме мотаха с предтекст,че не мога да си въведа паролата. Исках към НАП да платя осигуровките, не ми индефицираше картата. Служителката на гишето се държа леко казано простовато. Става въпрос за централен клон във град Стара Загора. Техния персонал не са никакви инпекторки, а само прости служителки които не знаят къде се намират. Самочувствието им до небето, но работа не вършат. Бягайте на далеко от ДСК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас