Press "Enter" to skip to content

Ето как намираме алтернативните номера

Време за прочит: 4 минути

Безспорно най-задаваният въпрос относно 0700 – срещали сме го по форуми, ревюта в магазини за приложения. Беше ми зададен и на конференция на Теленор. Тъй като алтернативните номера да доста добре скрити и ако не тръгнеш да ги търсиш, надали ще попаднеш на тях, е напълно нормално този въпрос да бъде зададен. Следва да разберете няколкото метода, които използваме за да открием алтернативен номер.

Метод 1 – Връщаме сайта години назад

Това е методът, чийто успеваемост е с най-високи проценти – 70 – 80 процента от номерата в 0700 са намерени именно по този начин. За самото връщане използваме уеб архива, който представлява търсачка, но вместо думи, се въвежда сайт, като може да се проследи през самото съществуване на сайта, как е изглеждал и каква информация е имала на него. Не веднъж съм я ползвал от носталгия за да отворя сайт, който не съществува вече. Ще ви направя демонстрация с една от първите институции, чийто номер бях успял да намеря по този начин, поради която причина може би е първата която ми идва на ум – добрите стари Ozone.

Страницата за контакти на Ozone от дата 23 Октомври 2018
Страницата за контакти на Ozone от дата 23 Октомври 2018

В снимката горе, съвсем ясно се вижда номерът на за връзка с институцията – 0700 20 969. Липсва описание, че обаждането е на цената на един градски разговор или още повече, че не е покрито от безплатните минути.

Следва да направим проверка на сайта
Уеб архивът Ozone
Историята на сайта на Ozone

От направената проверка се вижда, че сайтът им е създаден 2008. Важно е да се отбележи, че копия на сайта се правят на интервал. Няма да можете да изберете произволна дата. В сините кръгчета виждате, към кои дати има създадено копие на сайта. Търсейки номерата на институции, винаги гледам периода 2013-2014, тъй като опитът ми показва, че тогава все още на са били широко разпространени 0700 номерата. Връщам сайта към дата 5 май 2013 година и виждам следния заровен в миналото номер:

Страницата за контакти на Ozone от дата 5 Май 2013
Страницата за контакти на Ozone от дата 5 Май 2013

Уеб архивът генерира линкове, с които можете лесно да се препрати страницата. Страницата от горният скрийншот можете да видите тук.

Метод 2 – Телефонен указател на Виваком

Във форума на Mobile Bulgaria ме бяха просветлили, че Виваком имат номер 11800, на когото можеш да попиташ за номер на институция и има вариант да ти дадат фиксиран или мобилен, а не 0700 такъв. Този метод имаше недостатъци:

  • Трябваше да се говори с оператор – за хора като мен, които предпочитат повече писмена форма на комуникация, това беше огромен минус
  • Номерът беше платен, така че не бях окуражен да звъня по няколко пъти на ден.
  • Успеваемостта не беше висока
  • Понякога операторът ти даваше 0700 номер, а не алтернативен

Макар от изброените негативи, успях да се сдобия с номер или два по този начин. Спомням си, че на банка бях успял да намеря номер на банка, но нямам спомен коя точно беше тя.

Имало и уеб указател

В последствие разбрах, че мога да избегна звъненето на оператор, тъй като открих, че имат указателя като уеб услуга. Вече нямаше нужда да звъня, тъй като и операторът и уеб услугата търсят в една и съща база от данни. Този метод изисква значително по-малко усилия от уеб архива, но за съжаление успеваемостта му е доста малка. Под 5 процента от номерата са намерени от тук. Имам ясен спомен, че първият номер, който успях да открия от тук беше на Емаг.

Откритият номер на Емаг в указателя на Виваком
Търсене за Емаг в телефония указател на Виваком

С тестването на първия номер бях поздравен от IVR-a (автоматичната гласова централа) на Емаг. Към момента беше и доста търсен номер, така че със сигурност е бил потребен на потребители. Мислил съм да направя и директна интеграция на тази търсачка, но при все, че има ниска успеваемост, реших че по-скоро може да донесе до негативни емоции у потребителя.

Метод 3 – потребителите ни изпращат номерата

Макар и рядко да се случва, по този начин се сдобиваме с винаги работещи алтернативни номера. Ако потребител подаде заявка за институция, чийто алтернативен номер не мога да намеря, го моля най-учтиво ако се свържат с него да ми даде номера. По този начин са се събрали около 30-тина номера. Има и потребители, които редовно пращат алтернативни номера, като на потребителя Динко Господинов му е станало навик – намери ли номер, веднага го праща. Изключително благодарни сме му за което!

След като мистерията е разбулена, вече би трябвало да сте експерти в намирането на алтернативни номера. Ако смятате, че сме пропуснали нещо, може да коментирате по-долу за да може да го добавим.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Напишете първия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас