Press "Enter" to skip to content

Мнението ми за Aesthetic by Science

Време за прочит: 6 минути

Всичко започна Декември 2019, когато реших да се предизвикам физически и започнах да тренирам с фитнес инструктор. Бях му поръчал да ме измъчва, за да мога да давам повече от себе си и бях изключително доволен, че го правеше. Тогава осъзнах за себе си, че когато тренирам сам, инстинктите за самосъхранение сработват и съзнателно, или не започвах да се “щадя”.

Доста добър маркетинг

Някак си попаднах на сайта на Aesthetic by Science, било то след изгледане на видео в Youtube или споделяне/реклама в социалните мрежи, точен спомен нямам. След това следва брутално ремаркетиране (буквално ме преследваха техни реклами във фесйбук, стигна се до там, да трябва да кажа, че тази реклама не е подходяща за мен) посредством вградения на сайта им Facebook Pixel (повече за технологията тук). Реших да кача предизвикателството на следващото ниво и записах разговор с тях.

Разговорът ми с тях

Имах насрочен разговор за края на Януари 2020 г. Нямах големи очаквания от разговор, очаквах да е един вид интро. Събеседник на тази среща ми беше Станислав Чакъров. Започна се с въпроси с какво се занимавам професионално. Излъгах, че съм “жичкаджия”. Последващите въпроси бяха дали имам собствен бизнес. Въртеше се на там разговорът няколко минути и отговорих, че съм служител в компания.

За какво им е да знаят дали имате собствен бизнес?

Тук всеки критично мислещ човек би се узадачил, защо има такива въпроси в начало на разговора. Предполагам, изводите можете да си ги извадите сами. Ще споделя и моите мисли малко по-късно в статията.

Скриптирани (заучени) фрази

На няколко пъти ми направи впечатление, че Станислав използваше фрази, които звучаха много подобно. “Записваш програмата, защото искаш да постигнеш най-доборто на което си способен.”. Усетих разговора по-скоро като скриптиран предварително, отколкото свободна дискусия.

Вземане на решение под времево ограничение (Time pressure)

На тази техника съм бил подлаган и от финансови консултанти, но някак си при тях успях да устоя. След като реших да записвам програмата бях притиснат от Станислав да капарирам сума в размер от 1000 лв. Тъй като тази сума не беше бюджетирана от мен, споменах, че няма как да я дам на момента. От ответната страна получих контра оферта да капарирам 300 лв. Тях ги платих. Усетих позитивна промяна в отношението на Станислав след този сюблимен момент. Спомена, да го добавя във фейсбук, сподели и епизод от podcast с него, който да съм бил изгледал.

Цената на програмата + времевото ограничение

Беше ми заявено, че цената на програмата е 5000 лв., но само сега и извънредно в този разговор, ако взема решение, би струвала 3500 лв. Има научни статии за вземане на решение при ограничено време и можете да прочетете за тях тук. Бих Ви посъветвал на всяка цена да избягвате такива решения, понеже много често те не са добре обмислени или са импулсивни. Ако сумата беше малка, това нямаше да е от значение, но тук не е такъв случаят.

Договор за покупко-продажба

Договорът за покупко-продажба за мен беше, че програмата е за заети професионалисти, в каквато категория се считам за причислен. Програмата уж щеше да се интегрира по начин, по който да не ми коства много покрай заетото ми ежедневие.

COVID-19 и моето желание да се откажа

След въвеждането на епидемична обстановка, ежедневието ми се промени рязко и вече не бях толкова зает както преди. За мен това беше нарушение на договора за покупко-продажба и реших да се откажа от програмата. Последва един от най-унизителните разговори в живота ми.

“Какво ще правиш с тези 300 лева?”

горящи пари в длан

Изложих своите доводи за решението си за отказа, но някак си те не бяха възприети от ответната страна. Насреща отново беше Станислав Чакъров. Даде примери, че когато той се отказвал “парите изгаряли”. Обясних му, че за мен те не са фондация, която да подкрепям безвъзмездно, и че за мен присъства нарушаване на договора за покупко-продажба. Отново не бях разбран. Стигна се до там да ми се зададе въпрос какво съм щял да правя с тези 300 лв. Бях се обадил на един приятел да му разкажа за нелепата ситуация, и неговата реакция беше брутална – “Ако искаш ще ги запалиш и ще гледаш как горят.”. И беше абсолютно прав. Станислав спомена, че двама мои приятели са карали програмата. След разговорът ни се чух с един от приятелите ми и прецених, че при сегашния ми начин на живот програмата не е за мен. Това, което ми липсва и до днес е прозрачността в отговора на въпроса “Каква е цената на програмата?”

Плаваща цена на програмата

Етикет с неизвестна цена

Хипотеза: Ако отговорите, че имате собствен бизнес, най-вероятно програмата може да Ви излезе по-скъпа? Няма как да проверите, няма как да знаете. Всичко се пази като държавна тайна.

Причината да напиша тази статия

Реших да напиша тази статия, за да може други потребители да са наясно какво ги очаква, тъй като в интернет тъне голяма мистерия. Имах мераци да я напиша отдавна, но нещо катализира написването. Днес Станислав Чакъров ми писа да се похвали за финансовите резултати на фирмата им. Това се случи след като му бях споменал в разговора за отказването, че фирмите днес ги има утре ги няма и дадох пример с Нокиа и излизането им от бизнеса с телефони. Причината беше, че той беше казал “че дори да съм оставил парите, те нямало да изгорят”. Казах му, че при едно излизане в несъстоятелност, може и да не ги видя. От днешната кореспонденция се стигна до обвинения от негова страна за “булшитване”.

Познавате ли хора, които не признават правото Ви на избор?

Като заключение, мога да Ви кажа мнението си за Станислав Чакъров. За мен е човек, който има дадена цел и докато не я постигне няма да се спре. Не се интересува от мнението Ви, от Вашите решения и желания. Интересува се единствено и само от неговата цел. По време на първоначалния разговор целта е ясна. “Заключи клиента” като му вземеш 1000 лв.

“Другите ти приятели платиха 1000 лева без проблем.”

По време на разговорът, с който се отказах се стигна до там Станислав да ми даде пример, че другите мои двама приятели са успели да платят сумата от 1000 лв. С този социален похват за манипулация се цели да се “покаже, че другите се справят по-добре”. Отговорих му, че се радвам за тях, но че отговарям единствено за себе си.

Запознати сте какво Ви чака

С тези редове целя единствено да Ви запозная с моя опит. Старах се да е най-обективната версия, на която съм способен. Това е моят опит и моята гледна точка. Надявам се да Ви е бил полезен.

Депозитът ми беше върнат

След тази публикация Станислав ми писа, че не съм бил обективен, понеже не съм бил посочил, че депозитът ми е бил върнат. След 30 минутен разговор, в който бях някои от горепосочените въпроси, депозитът наистина ми беше върнат. Ще бъда искрен с Вас – не прочетох цялото му съобщение, понеже от предишна комуникация с него, винаги е имало личностни нападки. Всеки себеуважаващ се човек би си ги спестил. Към Станислав: Ако случайно четеш тези редове, съветвам те следващия път да подходиш с уважение и чисто човешки, независимо към кого. Може би ще имаш по-голям успех.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

3 коментара

 1. Слав
  Слав септември 19, 2020

  Сами като видиш, че нито в YouTube, нито във Facebook търпят критика, а винаги са надменни, дори агресивни в отговорите си, ти е ясно, че тука гузен-негонен бяга: при тях няма самокритика, има само висока самооценка и претенции. А всичките им снимани “трансформации” са от типа телешоп и основно кой колко плочки и релеф има – ами то всеки, който е примерно среден на ръст и отслабне с 15-20 кила от леко затлъстяване, ще се изсуши до степен релеф. За такова нещо се изисква воля и консултация грамотен диетолог, не с шарлатани като въпросните.

 2. Валентин
  Валентин октомври 3, 2020

  Абсолютно същия проблем(без капарото ) Бях притискам да дам веднага парите , като ме критикуваха , обаче успях да им върна. Преди това бях в едно тяхно предизвикателство , което беше много по-евтино за 3 месеца. Гарантираха ми сваляне на подкожните мазнини поне с 5 до 10 кг. Обаче какво стана. Почнах да качвам , при което Никола Томов ASAP ми каза , че трябва да почна индивидуалната “менторска” програма и от цялата и цена тези 600 лв , които бях дал за предизвикателство ще се приспаднат. Уви , няма как да си позволя да лиша семейството си от 3800лв за 6 месеца , а за година е 6000лв . След което това предизвикателство се оказа пагомно за мен , защото срещу тези 600 лв получих около 10 кг ОТГОРЕ . След като свърши това предизвикателство обясних им , че те всячески се. опитваха да вземат още пари от мен ,но те естествено не го отразиха това. Общо взето изгорях с 600 лв и качих 10 кг ОТГОРЕ 🤣 Да Ви е*а майката и мошеници

 3. Jedaibezmech
  Jedaibezmech октомври 22, 2020

  Аз ги следя от 2014г.Много ми е интересно драги ми балъци как аз без да съм дал нито 1 лев на тях, само с клиповете им от youtube научих супер много и съм в топ форма благодарение на тях Те сами казват, че ако им гледате клиповете, без да им плащате, сами може да се научите, което е абсолютна истина. Това че ви мъри или не ви бива в простите сметки, като това да следиш макронутриенти си е само ваш проблем 😀😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за нас