Press "Enter" to skip to content

Коледният ни подарък за Android идва месец преди Коледа

Време за прочит: 7 минути

Когато добавяме нови функционалности се вслушваме в това, какво им липсва на потребителите, като списъкът с категории беше именно препоръчан от потребители. Да добавим сайт към всяка институция също. Отдавна имахме желание да разработим функционалност, с която да можете да маркирате институции като любими и по този начин да можете да ги набирате по-лесно. Знаехме, че това няма да стане бързо, но въпреки това запретнахме ръкави и през последните няколко седмици разработвахме тази функционалност, както още много други, активно. Също така отделихме значително много време да тестваме, за да подсигурим, че няма да има изненади когато пуснем версията публично. Радостни сме да ви съобщим, че тестването завърши успешно и ви подаряваме версия 2.00 за Коледа, макар и месец по-рано.

Маркиране на институция като любима

Скрийншот - любими институции най-отгоре
Любимите институции излизат най-отгоре

Най-значимата функционалност която добавихме е маркирането на институция като любима. Постоянно добавяме нови институции, но на всеки от нас набира най-често едва няколко, било то банка, куриер или интернет доставчик. От друга страна, на част от юристите изключително често им се налага да набират търговския регистър/агенцията по вписванията. До този момент за целта беше нужно телефона да бъде намерен, най-лесно чрез вградената търсачка. Тази стъпка може да бъде избегната и набирането на институция става изключително по-лесно, стига да бъде маркирана като любима. Визуализираме любимите институции най-отгоре в списъка, като сме ги маркирали с леко оранжев цвят и сме заменили иконката за информация със звезда. Ако разпознавате от къде е звездата, ще се радваме да коментирате по-долу.

Детайли за институция

Скрийншот - детайлна страница на институция

Тъй като в списъка с институции нямаше достатъчно място, където да поместим бутона за маркиране на институция като любима, беше нужно да създадем ново детайлно меню, където успяхме да вместим още няколко нововъведения. За достъпването на това меню, използваме новата иконка сигнализираща “повече”, като на нейно място преди беше иконка за информация, която водеше към уеб сайта на дадена институция, а самият него изместихме вътре. 

“Медал”, с който благодарим за всеки предоставен номер

Детайлно меню с “медал” за предоставен номер

Изключително благодарни сме за всеки един предоставен номер и не искаме това да остане само на думи. За това добавихме “медал“, с който да “награждаваме” всеки един, който ни предостави алтернативен номер. Тъй като тази функционалност е нова, ще се опитаме да изнамерим всички потребители, които са ни пращали номера. Няма как да не пропуснем някого, за това ви молим да ни пишете, за да коригираме пропуска.

Свързване по email

Отдавна искахме да добавим възможност да се пише email на дадена институция. Тази функционалност би била потребна на хората, които не се нуждаят от спешен отговор и предпочитат да изпратят запитването си по email, вместо да се налага да звънят на дадена институция, да набират из автоматичното меню правилния отдел, да изчакат свързването с оператор… Всеки знае, че е досадно и е възможно да отнеме над 10 минути. Тук давам личен пример, като често предпочитам да изпратя email вместо да се обадя на институция, ако ситуацията не изисква моментална връзка със сътрудник. Бяхме добавили тази функционалност доста отдавна, но не успя да достигне до изискванията ни за качество и така и не я пуснахме публична.

Скрийншот - стара функционалност, която не публикувахме - изпращане на email
Стара непубликувана версия с функционалност за изпращане на email

Имаше две причини, поради която не я пуснахме публична. Първата – чисто естетически изглеждаше изключително грозно за нас – не всяка институция имаше email и това значеше, че списъкът щеше да изглежда като скрийншота по-горе. Втората беше функционална – имаше институции, които имат по няколко имейла. Тъй като тогавашната функционалност поддържаше само един email, нямахме място да добавим втори и беше изключително грешно да решаваме вместо потребителя, кой email ще му е нужен, за това пропускахме изцяло такива институции. Това вече е минало и напълно поддържаме и тази функционалност. 

Скриншот - институция с няколко имейла
Net 1 имат няколко имейла

В случая Net 1 имат два имейла – единият за информация, друг за технически проблеми, като потребителя избира на кого да пише. 

Подаване на сигнал за нередност

От детайлното меню добавихме и лесна опция да ни подадете сигнал за нередност с дадена институция – било то номер, който не е актуален, препоръка или каквото ви дойде на ум. Ние сме насреща да ви изслушаме.

Бележка към институция

Бележка към Blizoo

Добавихме и бележки към институция, което ще попълваме ако има особености. В случая от скрийншота, виждате институцията Blizoo, но номера, имейла и уеб сайта са на А1. Тъй като е вероятно да има потребители, които може и да не знаят за придобиването на Blizoo от А1, за това решихме да го опишем експлицитно.

Добавихме и опция за набиране на 0700 номер, но само за номера които търсим

Скрийншот - набиране на платен номер

Ако не сме намерили алтернативен номер на дадена институция, добавихме за ваше улеснение начин да наберете платения. Важно е да уточним, че тя е налична само за институции, чиито алтернативни номера не сме намерили. В такъв случай сме сменили иконата с монети и сме оцветили и нея и номера в червено.

Оптимизирахме и стари функционалности

Макар и да не беше явно забележимо, когато преправих Android версията да ъпдейтва контактите от сървър, я разработих с един компромис. Ъпдейтнатите контакти се виждаха чак след рестарт на приложението, което беше изключително неприятно. Още по-голям проблем беше първоначалното стартиране на приложението, тъй като тогава показвахме 150 иснтитуции, които не бяха актуални, а зад кулисите дърпахме новите 400+, които бяха видими едва след като потребителя рестартира приложението. Това резултираше и в получаването на доста имейли за институции, които вече бяха налични, просто потребителите не можеха да ги видят, тъй като не бяха рестартирали приложението. Валентин предпочиташе да използва уеб версията, именно поради тази причина. Радостни сме да споделим, че преправихме тази функционалност и вече работи без компромиси – стига да имате интернет връзка, ще видите абсолютно всички контакти при първото стартиране. След това всеки нов контакт ще се покаже веднага, когато бъде свален, без да е нужен рестарт.

Обогатихме базата ни от данни

Липсата на функционалност на изпращане на email ни беше довела и да не попълваме имейлите в нашата база. За това обогатихме данните, като аз и Тодор минахме през всяка една институция, отворихме сайта ѝ , потърсихме имейла ѝ и го добавихме при нас. Това упражнение беше изключително тегаво и ме накара да осъзная колко много данни сме акумулирали. 

Тествахме изключително прецизно

При разработването на толкова голям ъпдейт е неизбежно да няма някой бъг. Подходихме изключително отговорно и безмилостно, като тествахме всяка нова малка функционалност. Когато бяхме готови изцяло с версията, решихме да отделим седмица за да може да я тестваме допълнително, като целта ни беше да ви предоставим един по-добър продукт. Мислих си, че през тази една седмица тестване, няма да се открият други бъгове, тъй като с Валентин бяхме пресяли повечето, но Габриела, като един професионален разработчик на Android приложения, хвана ситното сито и преся доста много малки неща, които успяхме да шлифоваме през тази една седмица.От друга страна искахме да избегнем и кризата, която BGMenu, вече ребрандирани като TakeAway.com си причиниха, когато обновиха изцяло своето приложение, в следствие на което заваляха тонове негативни коментари от потребители.

Коментари в Play store подредени под “първо най-полезни” 

Най-лошото е, че тези коментари не са безпочвени, понеже от нещо, което е вършило страхотна работа на потребителя, това приложение рязко се е превърнало в антипод на всичко, което е предлагало като функционалност. Относно нашата версия, ние я тествахме на възможно най-различни устройства и Android версии, като подсигурихме работата ѝ и на по стари Android версии, като стигнахме чак до 4.1, която излезе в далечната 2012 година. Пресяхме и оправихме десетки бъгове и с увереност я пускаме публично

Статистически данни

2018 година беше разтърсена от скандали, покрай нарушаването на личните данни на потребителите. Тук вметваме, че това са напълно анонимни статистични данни от рода на колко човека ползват приложението и за какво. Подобно на броячите по сайтовете, които отчитат посещения и натиснати линкове, но там статистиката е много по-сериозна. Това е един вид обратна връзка, нищо повече. В бъдеще също би ни помогнало да разработим функционалност за сортиране на номерата под “най-набирани”, тъй като това до сега беше невъзможно. Най-вероятно на даден етап и тази функционалност ще разработим, като зависи изцяло от потребителите. Ако го сметнете за потребно, правим го.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

5 Коментари

 1. Анонимен
  Анонимен ноември 24, 2018

  Благодаря за изненадващия подарък, радвам се, че дядо Коледа е ваш сътрудник!Поздравления за посоката, която търсите за развитие на приложението.
  Добера ли се до полезни данни, бих ги предоставил.
  С готовност бих отговарял на въпроси, в случай, че се нуждаете от пледварителни мнения на обикновени потребители -докато “ястието къкри на котлона’!
  Поздрави!

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев ноември 24, 2018

   Здравейте!

   Благодаря за прекрасния коментар! Гледаме да го направим по-потребно. Сума ти идеи ни минават през главите и ги преоритизираме и изпълняваме. Относно тестването, бях пращал бета версия на потребители, за да събирам обратна връзка, като детайлното меню беше доста време тестово (зле изглеждащо). Нямаше потребител, дето да не изкоментира, че трябва да се преправи. Скоро не предвиждаме толкова големи промени, но все пак съм Ви маркирал имейла, ако в даден етап тръгнем да правим големи промени, ще пращаме версия да тествате. Ако евентуално Ви хрумнат и препоръки, как бихме могли да го подобрим, драскайте смело.

   Хубава вечер,
   Пламен

 2. Борислав
  Борислав ноември 24, 2018

  Страхотно приложение. Адски полезно и добре разработено и функциониращо. Върши отлична работа. Благодаря

 3. Цветомир
  Цветомир ноември 24, 2018

  Продължавай все така. Благодаря за подаръка!

 4. Георги Иванов
  Георги Иванов декември 10, 2018

  Благодаря за вниманието и добрината която вършите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас