Press "Enter" to skip to content

Как се роди идеята за приложение, даващо алтернативен номер на 0700

Време за прочит: 4 минути

В края на 2017 година смених жилището си. Търсейки интернет доставчик, разбрах, че имам стабилно ограничени опции. В интернет открих, че имам само един вариант – тогавашния Мтел, като всъщност покритието беше част от придобитият от тях през 2015 кабелен и интернет оператор Близу.  Та прекарах си аз интернет и телевизия от въпросния оператор, но телевизорът, който бях поръчал, още не беше пристигнал, та техникът ми остави Ка модул (карта, която декодира каналите), който да включа към телевизора заедно с коаксиалния кабел. Пренавивайки лентата, телевизорът дойде, тръгнах да “инсталирам” телевизията и що да видя – можеше да се гледа само БНТ1. Неизбежно беше – трябваше да им звънна за да ми съдействат с разрешаването на проблема.

Логото на заличения вече търговец Blizoo

Близу поне бързо вдигнаха телефона, но то се почна – извадете картата, поставете картата, изключете телевизора, включете телевизора. На мен ми беше ясно, че има или проблем в тяхната система или в картата. Висейки 15-20 минути на телефона, не успяхме да разрешим проблема, но бях инструктиран да оставя телевизора включен, за да можело да “дойде” сигналът. Та оставих го включен и си легнах. На следващия ден констатирах, че проблемът не е отстранен. Та хайде пак ходене по мъките и платените номера. Накрая пратиха техник, смени картата и каналите тръгнаха. След седмица имах ядове и с интернета. От време на време се губеше сигналът. Хайде пак звънене на 0700 номера. Този път поне беше нужно да проведа само един разговор, който беше и доста по-кратък. Оказа се, че някои модеми проявявали този дефект, та пратиха техник и за модема.

0700 номерът на Близу

“На цената на един градски разговор”

Бях от потребителите, които знаеха, че позвъняванията към 0700 номер не бяха покрити от безплатните минути и очаквах начислена сметка. Нелепото в ситуацията беше, че аз вече плащах месечен абонамент към Мтел/Близу, но при проблем с предоставената от тях услуга, аз трябваше да си платя и за разговора, който би трябвало да спомогне за отстраняването на проблема. Дойде датата на отчитане към мобилния ми оператор и бам – вземи тез 25 лв. сметка, която се равняваше на месечния ми абонамент за двете услуги (интернет и телевизия). Все пак, никой не ме беше карал да звъня на 0700 номера. По твое усмотрение си е, ще кажат някои. Чувствах се хем излъган, хем измамен. Хем плащам да съм клиент, хем плащам да съм обслужен. Безумие! Бях решил да не оставя нещата така и запретнах ръкави. Зад всеки 0700 номер има списък от номера, които могат да бъдат набрани директно, и по този начин “прескачаш” платения 0700. Скрит номер, който всъщност излиза безплатен, ако планът към мобилния оператор има безплатни минути. Скрит номер, който може да е или фиксиран (02, 052, 032, …), или мобилен (088, 089…). Номер, който институциите не искат да знаете, и са го скрили доста добре. Във форума на Mobile Bulgaria, вече се беше заформила тема, където будни потребителите обсъждаха и допринасяха с новонамерени скрити номера. Темата може да бъде видяна тук. Макар страхотна, тази тема имаше непреодолим недостатък. Не беше лесно да откриеш номер – трябваше да се разходиш по страниците, за да потърсиш институцията. На мен като потребител ми беше нужно просто решение. Решение, което ми позволяваше в порядъка на 5 секунди да звънна, а не да търся по форуми. Такова липсваше, и понеже имах технически познания, реших да го създам.

Първата версия – 17 Януари, 2018

Първата версия беше създадена изцяло с номерата намерени от форума. Тя беше по-скоро прототип (наричан още MVP – minimal viable product в бизнес средите). Нямах опит със създаването на мобилни приложения, но опитът ми с програмиране ми помогна да създам за 5 часа първата версия. Макар и грозновата, тя беше напълно работеща и функцията търсенето по номер, остана непроменено и до днешната версията. Потребителите ѝ се изкефиха, дори Mobile Bulgaria удариха едно рамо като написаха новина в сайта си. Може да бъде прочетена тук.

Наскоро разбрах, че след като мениджър на висок пост в Мтел/А1 е гледал интервю за приложението 0700  в някоя от телевизиите, е разпоредил номера на Близу да бъде премахнат и да останат 088123, *88, които макар и платени за абонати на А1, струват доста по-малко от 30 ст./мин, така че лъч светлина има

Контактите от сайт на А1

След проверка в интернет, при търсене на номера на Близу, потребителят бива препратен към сайта на А1, където няма и помен за номер започващ с 0700. Поредната малка победа.

Междувременно, ако имате подобна история за завишени сметки с 0700 номера и искате да я споделите, за да може да бъде чута и от други потребители, бихте могли да го сторите, като ми пишете било то на мейл – [email protected], или във Фейсбук.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

3 Коментари

 1. Валентин Станчев
  Валентин Станчев септември 6, 2018

  Моя горчив опит е от преди година – две когато исках да разговарям с банката ми за проблем относно онлайн банкирането. Понеже знаех за телефоните 0700 и таксуването им и това, че не влизат в тарифния план видях че предлагат и номер за мобилни телефони от вида *1234 помислих, че този номер е съобразен с това да не натоварват клиентите си. Звъннах почаках малко да стана първи в линията с изчаквания, послушах музика, потанцувах си, накрая ми дойде и моя ред. Казах въпросите и оплакванията си, обърнаха ми внимание и всичко точно. На другия месец гледам съм натоварен няколко лева от горе. В първия момент се замислих от какво може да е, защото си следя нещата и знам кога какво да очаквам, нямах СМСи, разговори в чужбина, не бях участвал в разни игри и реших да си прегледам електронната справка. Тогава видях, че сумата идва от разговора с банката към уж номера предназначен за мобилни телефони, който реално е дубликат на 0700. Слава богу сумата беше малка, но от тогава съм още по-внимателен.
  Като разбрах за Пламен и това което прави много се зарадвах, защото имаше смисъл в това и е добре човек да има избор дали да помни лесен национален телефон или с малко ровене да се обади на обикновен телефон, за което няма да бъдеш таксуван допълнително. За това и реших да му помагам с каквото мога в свободното си време и така и аз да дам своя принос за добрата идея. Това е и причината последните месеци да общуваме често и да обменяме идеи и опит. Надявам се от това да се родят само добри неща и ползата да е за всички.
  А сега и няколко разсъждения за телефоните 0700, 0900 те много си приличат и общо взето са си импулсни с тази разлика че 0700 е от порядъка на 32ст, докато 0900 от 64ст до 2,40лв /цените са по памет/. Нека се съсредоточим на 0700 какви са ползите на фирмите от този телефон. Предполагам това да се рекламират с 1 лесен номер, който да прехвърля към най-близкото населено място, което не е лошо, но не виждам причина да нямат в сайтовете си описани и реалните телефони и който се интересува да ги намери. Трябва да призная, че не всички фирми поддържат тази политика и има такива, които са посочили и нормални номера за контакти. Защо има такива обаче, които упорито крият телефоните си. Разсъждавайки виждам само 2 причини това да е така. Или не искат да ги безпокоят за глупости и клиентите да не разтъкават много и да говорят по-стегнато, защото си плащат или правят пари от това. Къде отиват тези 32ст/мин в оператора, в компанията или си ги делят. Честно казано не ме интересува толкова, важното е да знам че имам алтернативата и мога да избирам, ако фирмите са коректни с клиентите си няма да се крият зад тези “Национални Телефони” и ще посочат в секцията контакти на страницата си и номерата на регионалните офиси. За мен е пълен парадокс как може да имаш 1 номер зад 0700, като ЧСИ Стоян Якимов например и да се рекламираш с национален телефон. Как може да предлагаш услуга Помощ за отказ от тютюнопушенето и показваш само “импулсния номер 0700”, защото за мен е такъв. Добре покажете го, защото е лесен за помняне, но посочете и регионалните в сайта си.
  Това е и призива ми, нека останат тези номера, но фирмите са предоставят и алтернативите в сайтовете си, за да имаме право да избираме. Начина това да се случи е да се вдига непрекъснат шум за това и при всяка възможност да им се напомня да посочват и алтернативи.
  Ще успеем само ако сме обединени. Честит 6ти септември българи!

 2. Димитър
  Димитър септември 10, 2018

  Здравейте,
  И аз имах подобен горчив опит с номера, започващи с 0700, които се рекламират като “на цената на един градски разговор”, но после в справката излиза като “обаждане до номер с добавена стойност”. А и в днешно време изразът “градски разговор” определено няма смисъл, не и този смисъл, който е влаган в него преди, когато телефоните бяха само аналогова жична мрежа, разговорите в населенот омясто се таксувата с една “таксова единица”, и не се ограничаваха по време, стига връзката да не прекъсне от само себе си, поради технически несъвършенства на системата.
  И щом 0700 е номер с добавена стойност, това означава, че парите, които се плащат при повикване до номера се разделят между оператора на телекомуникационни услуги, и клиента им, който си е поръчал този номер.
  Също както бяха едно време разни секс телефони, и други подобни услуги с добавена стойност. Има институции и фирми, които дават национален номер, но е безплатен за обаждащият се (0800), тези номера в щатите се наричат toll-free number.
  Така че това “на цената на един градски разговор” в момента си е чиста проба измама.
  Браво на Пламен, че се е сетил и е направил това приложение. Всъщност, срам ме е да си го призная, но аз не се бях сетил, че зад тези номера 0700 се крият други, които могат да се набират безплатно, или по-точно на цената на един национален разговор, както е по-правилно в момента да се казва. И съответно се начислява във включените в таксата на потребителите “безплатни” национални минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас