Press "Enter" to skip to content

Как работи

В началото на годината разработихме приложение, което предоставя алтернативни номера на 0700. Можете да тествате уеб базираната версия тук, или да инсталирате мобилните версии от Play store и App store. Междувременно в тази статия ще разкажем на кратко за три вида номера и техните специфики – 0700, 0800 и 0900.

0700 Номер


Изговорените минути не биват покрити от безплатните минути, включени към повечето абонаментни планове.

Най-вероятно ви се е налагало да потърсите институция, чийто номер започва с 0700, било то банка, куриер, онлайн магазин или дори ресторант. Под всеки такъв номер е написано, че е на цената на един градски разговор, като всъщност изговорените минути не биват покрити от безплатните минути, включени към повечето абонаментни планове от мобилния оператор. Цената, която потребителя заплаща е около 30 ст./мин., като при по-дълги разговори сумата значително набъбва:

  • 10 минути – около 3 лв.
  • 20 минути – около 6 лв.
  • 30 минути – около 9 лв.
  • 40 минути – около 12 лв.


На практика, разговорът излиза безплатен, стига да разполагате с безплатни минути. 

Зад всеки 0700 номер съществуват един или повече алтернативни номера, които може да са или фиксирани (02, 052, 032, 056…) или мобилни (088, 089, 098, 087), които вършат абсолютно същата работа, но са покрити от безплатните минути. На практика, разговорът излиза безплатен, стига да разполагате с безплатни минути. 

0800 номер

По-малка част от институциите разполагат с 0800 номер, който е напълно безплатен за потребителя, и цената му бива покрита от институцията която го предлага. Забелязва се тенденция, че има институции които мигрират от 0800 номер към 0700. Два примера – Sociate Generale и Еконт Експрес.

0900 номер


Апелът ми към вас е да внимавате, ако трябва да набирате 0900 номер.

Може би най-опасният за потребителите от всичките. Това са импулсни номера, които най-често биват свързани с розови номера, но има случаи, когато се използват за обслужване на клиенти. В приложението имаше два номера на Wizzair и на Централна автогара София, като първите направиха така, че алтернативният номер да не може да бъде използван. Повече по темата може да прочетете тук. Съществуват и редица хитри измами с 0900 номера, както е случая в снимката по-долу.

Не знам как самата реклама е стигнала до одобрение, като тя таргетира пенсионери, които най-вероятно биват въртяни по 20 минути на телефонната линия. Изключително неморално. По-долу можете да откриете и трите диапазона на цени.

Wizzair са на втория сегмент 0.96 лв./мин., а Централна Автогара на първия – 0.60 лв./мин. Апелът ми към вас е да внимавате, ако трябва да набирате 0900 номер.

Медиите за нас