Press "Enter" to skip to content

Историята на един доволен, забавен и анонимен потребител

Време за прочит: 2 минути

В следващите редове ще прочетете историята на потребител, чието истинско име не знаем. Самият той представи себе си като чичо Митко от Чичоландия, но от имейл адреса му виждаме Стефан Джонсън. Макар и да няма име в интервюто, има хумор на килограм, което оценяваме доста високо. Стефан описва работата си, че сега върви добре, макар и да е имало моменти, в които не е бил сигурен дали става за тази работа. Висшето образование твърди, че е стигнало почти до кривата круша, но пък споделя, че когато прави добро това му носи огромна наслада.

Как разбрахте, че номерата 0700 са платени?

Като си видях детайлната сметка на текущото потребление.

Имахте ли на числена сметка към мобилния оператор след проведени разговори с 0700 номера?

Знам, че се таксуват около 30 стотинки на минута, но винаги ме е мързяло да поглеждам сметката след всяко обаждане.

Имало ли е прекалено дълго чакане за да бъде осъществена връзка с оператор?

Наскоро май не, ама по принцип май съм чакал доста преди. Иначе малко хора биха чакали 20 минути за да им бъде прието обаждането.

Ако сте чакали твърде дълго, били ли сте изнервени след това с разговора си с оператора?

Случвало е да съм бил изнервен поради проблем с институция и без да се е налагало да чакам твърде дълго. От друга страна се е случвало да съм спокоен и при по-дълго изчакване, така че е доста относително спрямо текущата случка.

Как разбрахте за приложението 0700?

Видях го в магазина за приложения на Google – Play Store. Исках да си поръчам храна но не намирах телефон на takeaway.com (bgmenu), който да не е с 0700 (и съм се набивал 2-3 пъти на въпросния 0700), след което се престраших да изтегля приложението (тъй като се сетих, че съм го виждал и преди в Play store) и за мое удобство първия номер най-отгоре беше на bgmenu. Звъннах и си свърших работата, след което видях че има имейл за връзка и реших да ви драсна и благодаря за приложението и за спестените пари и време в търсене, тъй като освен всичко друго ми помогна да намеря търсената информация своевременно.

Имате ли препоръки как да станем още по-добри?

Да се сложат рецепти, времето, новините, чат (Смее се). 

Смятате ли приложението за значимо?

Заключвам, че приложението е значимо! Понякога се намира веднага номер, който го няма в Google или просто самото му намиране е по-трудно там. От друга страна в приложението го намираш веднага, когато ти потрябва, както в моя случай.

Споделете и Вие историята си


Междувременно, ако имате подобна история за завишени сметки с 0700 номера и искате да я споделите, за да може да бъде чута и от други потребители, бихте могли да го сторите, като ни пишете било то на мейл – [email protected], тук или във Фейсбук.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Напишете първия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас