Press "Enter" to skip to content

EMAG не ценят потребителите си, подлъгват ги и се държат нагло с тях.

Време за прочит: 5 минути

С тази статия искам да ви запозная с личните премеждия, които съм имал с онлайн търговеца EMAG. С нея целя да покажа, че има будни потребители, които просто не приемат да ги правят на балами. Относно EMAG, не веднъж съм имал разправии с тях, като последната е покрай изминалият черен петък, който се състоя на 23 Ноември тази година. Ще започна хронологично и ще разкажа за всеки един проблем, който съм имал с тях и неговото пренебрегване. Не е имало един единствен път, когато съм имал проблем с поръчка и EMAG да са се отнесли коректно, като това ме подтикна да напиша тази статия. 

Не изпълняват договора за покупко-продажба.

Когато потребител закупи стока, било то онлайн или във физически магазин, се сключва договор за покупко продажба – потребителят заплаща сума, а за нея получава стока, която съответства на характеристиките, описани от търговеца. Е да, но на EMAG не им пука, и в случая на 29 април 2017 в 09:22 си бях поръчал следните разопаковани продукти (някой ги е бил поръчал, след което ги е върнал и струваха с 20% по евтино от чисто нови):

Оказа се, че продуктите които получих не съответстваха с поръчката, която бях направил. Аудио системата трябваше да има две предни тонколони, една централна и две задни. За мое учудване се оказа, че задните липсват изцяло, а има две централни, както е показано на снимката по-долу.

Нямах никакво намерение да връщам продуктите и исках EMAG да си изпълнят договора за покупко-продажба, тоест да получа продуктите, които съм поръчал. Оказа се непосилна задача. Пробвах се сам да се разбера с операторите им. Беше ми обяснено, че единствената опция е да върна продуктите, с което аз не бях съгласен. Мой близък приятел към тогавашния момент беше адвокат и се пробва и той защити интереса ми, като и той не успя да го постигне. КЗП нямаше да свърши работа, тъй като фактурата е издадена от Румъния и по този начин EMAG са си вързали гащите. Единствения начин е да ги призовеш в съда, което си беше доста голяма разправия, за това склоних против волята да им върна поръчката, за която те ме бяха излъгали.

Не изпълняват договора за покупко-продажба – втора част

Миналият черен петък си бях поръчал съдомиялна, като имах изискване да има отложен старт. Преди да направя поръчката, погледнах детайлната страница на продукта, и там беше упомената въпросната функция. След това направих поръчката.

EMAG въобще не им пука за българското законодателство и отново пренебрегнаха моите права

Като дойде продукта, забелязах, че тази функция липса. Тъй като не исках да я връщам отново и да губя промоционалната цена, която е имало на черния петък, исках да ми бъде направена отстъпка от цената. Същият мой приятел, който ми помагаше с разправиите за аудио системата, този път ми обясни, че има каскадност при мерките, които те трябва да приемат, което ще рече, че първо трябва да ми предложат отстъпка от цената и ако аз не се съглася, чак тогава като крайна мярка да ми предложат да върна продукта. Е да, ама на EMAG въобще не им пука за българското законодателство и отново пренебрегнаха моите права, предлагайки ми единствено опция да върна продукта, с което аз не бях съгласен. Бях им писал имейл, който прикачвам по-долу.

Те отново не удовлетвориха молбата ми и ми хвърлиха прах в очите. Не бях съгласен с това, което ми отговориха, та им пратих следния  отговор:

Отговор от тях и до ден днешен не съм получил. Оказва се, че тази грешна информация все пак е била премахната, но компенсация за това не съм получил.

Прикачвам и скрийншот с грешната информация, който изпратих и към КЗП.

Пробвах и с КЗП

Бях се заинатил и отказах да оставя нещата така. Последва жалба към КЗП, която и до ден днешен стои със статус обработва се, а е изминала почти година.

Статус на жалба към КЗП към дата 17.12.2018.

В резултат от жалбата, получих обаждане на мениджър от EMAG, който се държа доста арогантно и нагло. Беше ми предложил отстъпка от 30 лева, което е по малко от 10% от самата поръчка. Нямаше как да се съглася с това и му казах да си помисли хубаво и да ми звънне отново, като му показах ясно, че ми е писнало от тяхното държание. Той ми отговори, че съм бил редовен клиент и явно все пак нещо имало, което да ме връща при тях. Отговорих му, че денят когато Амазон ще дойде в България наближава, и че са до там веднъж щом това се случи. Повторно обаждане от него не получих, както и отстъпката която исках. Отговор от КЗП също не получих.

За любопитните, ето и линк с упътването на уреда.

Одобряват некоректни партньори, които не изпълняват поръчките си, и твърдят, че не носят отговорност. (Получена)

В момента на публикуване на статията куриер ми звънна и все пак поръчката ще бъде получена успешно след 25 дни след като е направена. Проблемът си остана – липсва на комуникация. 

Третият некоректен от тях случай е с поръчка от тазгодишния черен петък – поръчах си Пуф, който трябваше да бъде доставен от партньор.

Доставката все още липсва, за това бях решил да се свържа с тях за да ги питам, какво се случва. Отговориха ми, че трябвало с партньора да се свържа, като ми предоставиха негов номер. Телефонът обаче даваше някакви странни звуци и два поредни дни не успях да се свържа с партньора. Та звънях отново на EMAG, като щели и те да се пробват да се свържат с партньора и ако не можели, щели да го предадат случая на отдела, който се занимава с партньорствата им. На мен ми беше все тая, какво ще правят с този партньор. Интересуваше ме, че аз съм направил поръчка, тя не се изпълнява и EMAG просто отказва да поеме отговорност. Поне 0700 приложението ми свърши страхотна работа и двата разговора, които проведох бяха с алтернативен номер. Отдолу ще видите и двата скрийншота с разговорите – общо 36 минути, които щяха да бъдат 12 лева сметка, ако бях използвал 0700 номера им.

Спрете да си мислите, че българският потребител е малоумен и може да му нарушавате правата

EMAG, безкрайно нагли сте! Вие не цените потребителите си! Вие ги мамите! Вие им се подигравате! Вие ги лъжете! С тези ценности не се изгражда устойчив бизнес. Убеден съм, че не съм единственият потребител, който е имал неприятни преживявания с вас. 

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Anroid и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

8 коментара

 1. balin
  balin декември 17, 2018

  Да големи мизерници са от EMAG…И аз съм имал неприятни случки с тях, но какво да правим като това е що годе единствения по-сериозен интернет магазин в БГ 🙁

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев декември 17, 2018

   Реших да им извадя една-две кирливи ризи, та да се знаят поне триковете им 🙂

 2. Николай
  Николай януари 6, 2019

  И аз имам проблеми с тези румънци – eMag.Тези дни сезирах КЗП да видим дали от там ще свършат някаква работа,за да е за урок за други такива “гяволи”.Ако има и други пострадали от тях,да пишат до КЗП.Колкото повече са оплакванията от тях,толкова се увеличава вероятността институциите да се задействат.

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев януари 6, 2019

   Стискам палци да има резултат при Вас. Напълно подкрепям да се подават сигнали към КЗП. Трябва да разберат, че българските потребители си знаят правата.

 3. Анонимен
  Анонимен март 30, 2019

  Здравейте! Емаг нямат абсолютно никакъв контрол над партньорите си и куцо сляпо и сакато може да стане такъв. Та поръчах си часовник от тях. Часовника пристигна след два дена. Разопаковах си го доволен, но се оказа, че е друг по-евтин модел със съвсем друга функционалност от тази която ми трябва. Опитах да се свържа с техния партньор, но ударих на камък. Веднага попълних формуляр за подмяна на стока, както емагски оператор ме посъветва и до този момент няма резултат. Всяка седмица им звъня за инфо и все ми повтарят, че не могат да се свържат с партньора им COLORIT11. Така вече 3 месеца. Разликата в цените между двата часовника не е голяма но липсва важна за мен функция, а и въпроса е принципен така че продължавам…
  Поздрави.

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев март 30, 2019

   Напълно Ви разбирам. В крайна сметка би трябвало да следят изкъско кого одобряват, понеже поръчките минават през тяхната платформа. Трябва да се даде гласност за хаоса, който цари с някои от партньорите им.

 4. Иван
  Иван септември 19, 2019

  Абсолютно вярна статия, която подкрепям. За 5-6г от тях съм си закупил доста техника и други неща, като не съм имал никакви проблеми…до момента. На последната им “промоция” обаче, забелязах че климатика който бяха обявили с 15% отстъпка в сайта, излиза с 20% в мобилната им версия. ОК…грешка, НОооо какво бе учудването ми когато сложих в количката и вкарах промо кода – хм…цели 4% разлика в мой ущърб, т.е. излиза с 11% само отстъпка. Разговори, мейли обещания за коригиране или създаване на поръчка от тяхна страна…НИЩО…пълно мълчание. Дори имат наглостта да ми пращат нови мейли че същия продукт бил сега с по-ниска цена?!!??!, да, ама не е пакет…
  Надали обаче КЗП биха свършили работа. От досега ми с тази институция, съм се убедил, че е поредната хранилка за връзкари-комплексари тормозещи единствено малки търговци и магазинчета, където са много “силни”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медиите за нас
Безплатен имейл бюлетин
Прочетете последните новини първи
Ценим вашите данни и няма да бъдат предоставяни на трети страни.