Press "Enter" to skip to content

Еконт и Wizzair отвръщат на удара

Време за прочит: 5 минути

През изминалите няколко седмици две институции предприеха мерки, които ограничиха използването на алтернативните им номера. Една от тях беше най-често набираният куриер, а другата с най-скъпият платен импулсен номер (0.96 лв/мин.)

Еконт експрес имат номер обявен на сайта им, който известно време служеше като чудесна алтернатива.

Алтернативният номер, оповестен на сайта на Еконт

В средата на Август месец обаче обажданията бяха приемани и после прекъсвани от самата им централа. Всъщност осъществен разговор имаше, но централата отговаряше от сорта на “този номер не може да бъде избран в момента” и терминираше разговора. Съмняваше ме, че е възможно да са ограничили потребителите само от България. В последствие Павел Станков потвърди съмненията ми.

“Номерът е блокиран за набиране от мрежите в България. Може да бъде набран само от чужд номер, различен от +359…”

Включително и аз успях да се убедя в това, тъй като ги набрах от чужбина с българския си номер (започващ с +359) и успях да се свържа с тях. Та нека направим направим едно обобщение. Еконт имат 0700 номер, опериращ в България. Той бива таксуван от потребителите, дори и да имат безплатни минути. Известно време имат работещ алтернативен, който е предназначен за обаждания в чужбина. Дори и да наберат 0700 номера от чужбина, той няма да бъде таксуван както в България. Еконт блокират алтернативния номер за обаждания в България. От изброените факти стигам до извода, че Еконт печелят от 0700 номера си (много вероятно). Други възможни варианти са алтернативния номер да не може да поема големия трафик от обаждания (малко вероятно). С течение на обстоятелствата премахнах номера от всичките приложения (Android, iOS и уеб базираното приложение), но един злощастен Android потребител е успял да го набере. Техническо отклонение – към момента приложението за Android работи по следния начин – бива премахнато от сървъра, и при следващото отваряне се маркира като скрит, но все още е показан и ще бъде скрит при по-следващото отваряне на приложението. При уеб и iOS версията промените са видими мигновено. В следствие на факта, че потребителят не е успял да проведе разговор, той постави оценка три звезди в магазина за приложения Play store. 

Рейтинг от потребител в Play store

До сега винаги съм успявал да отговоря що-годе положително, но на този ден пердето ми падна, та му отговорих по следния начин:

Реших да постна скрийншот във Фейсбук с молба за оценка и реакцията беше изненадваща. Повече от 30 потребителя на този ден поставиха рейтинг в магазините за приложенията и фейсбук страницата. Може би най-готиното нещо от целия пост беше, че друг потребител писа с работещ алтернативен номер на Еконт. Без потребителите, едно 50% от номерата просто нямаше да ги има. Драгомир Драганов написа следните вълшебни думи:

Здравейте ето ви номер на централата на Еконт 082298111 работи.

Втората институция, която де факто направи “неработещ” алтернативния номер е Wizzair.

Бюджетната авиокомпания е една от малкото институции в приложението с импулсен номер. В България може би сме свикнали да се използват предимно за розови телефони, но ето че е възможно и да обслужваш клиентите си, които вече са платили за твоите услуги (да пътуваш от точка А до точка Б), и да ги таксуваш по левче на минута за това да можеш да им предоставиш тази услуга. Пълно безумие. Спомням си как един потребител беше разказал, че за билет който струва 50 лв. е платил допълнително още 40 лв. заради разговорите си. И накрая билетът излиза х2. Wizzair са инструктирали служителите си да не обслужват клиенти на алтернативния номер. За случката ми разказа Роса Димитрова. Цялото и писмо може да прочетете тук:


Здрасти, Пламене!


Първо хиляди благодарности за страхотното приложение! Наистина много помага.
Второ – пиша за да съобщя от WizzAir как се опитват да накарат хората да им звънят на платения телефон.


Преди три седмици звъннах на телефона, посочен в приложението. Чаках дълго, писах им в Туитър, но накрая все пак вдигнаха, бяха любезни и ми дадоха информация. 

Преди два дни трябваше да им върна обратна информация. Когато им звъннах отново на 024928367 ми казаха “Съжалявам госпожо, този телефон е само за хора със спешъл асистънс (така си го каза на чист български 🙂 ) аз отговарям само за тях и не мога да Ви съдействам, мога да Ви дам друг номер, на който да се свържете с нас по други въпроси. На този номер не съм оторизирана да отговарям, повече.” След което нервно ми съобщи платения номер, аз обясих, че бих искала да знам стационарния номер, все пак, обаче тя пак ми обясни, че не е оторизирана и ми затвори.

Звъннах на 090063949 и след 2 секунди ми вдигна пак същата мома, аз съответно се заядох за това, че уж е оторизирана за едно пък вдига телефона и на другото и ме кара да им звънна на платения номер.


Явно знаят за приложението и явно са измислили начин как да не дават информация, освен ако не се свържеш с тях на платената им линия.
Това е от мен за сега, ако успея да им пробия системата по някакъв начин, че аз смятам да им се оплача и леко да им усложня живота ще пиша да дам информация.


Поздрави и още веднъж благодарности,
Роса Виктория

Неизбежно беше да разберат за приложението. Както се казваше в една реклама “Не си ти, когато губиш пари”. Мениджърите на компанията са инструктирали служителите на телефонните линии да не обслужват повече потребителски запитвания различни от “спешъл асистънс”. В последствие се разбра, че спешъл асистънс било примерно да поръчаш инвалидна количка за пътник.

Като финални думи ще кажа, че борба се задава. Когато паричния поток от перото 0700 (или 0900) за дадена компания бъде спрян, компаниите се бунтуват и гледат да отвърнат на удара. Блокират номера, инструктират слуижители да не отговарят на клиентски запитвания. Еквилибристики всякакви. От друга страна и потребителите се бунтуваме и намираме нови алтернативни номера. Най-вероятно и те ще бъдат блокирани, някога. Докато намерим следващите.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

2 Коментари

  1. Пламен Петков
    Пламен Петков август 30, 2018

    Благодарности за работата която вършиш !!!

  2. Станислав Димитров
    Станислав Димитров септември 28, 2018

    Много полезно приложение Пламене продължавай по същия начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас