Press "Enter" to skip to content

Габриела Александрова – започнах с консултиране за създаването на 0700, стигнах до редовната му употреба

Време за прочит: 4 минути

В следващите редове ще прочетете историята на Габриела Александрова, с която съдбата ме срещна 2009, като и двамата бяхме студенти във факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (ФаГИОПМ) към “Технически Университет” София. Не веднъж съм и помагал с изпитите, и смея да твърдя, че ако не бях аз, титлата си на иженер може би още щеше да я сънува. Шегата на страна, Габриела беше един от най-прилежните студенти и завърши висшето си образование сред първенците на випуска (топ 3, ако не се лъжа), като аз бях доста по назад. Програмист по професия, като има фокус върху разработването на мобилни приложения. Габриела не веднъж е помоагала с консултантски съвети за разработването на 0700. Хората я описват като усмихната, позитивна, лъчезарна и изключително подредена личност. Определя самата себе си като работохолик, който обича работата си, защото по един или друг начин помага на хората, дали за забавление, улеснение и просто да върши своите задължения и задачи по-бързо и лесно. Работата от друга страна я среща изключителни хора – интелигентни, високо мотивирани и иновативни, които спомагат за разширяването на кръгозора ѝ.


С толкова много безплатни минути, които имам към всички номера, задължението ми към оператора беше много голямо.

Габриела Александрова
Как разбрахте, че номерата 0700 са платени и не са покрити от безплатните минути, предоставени от абонаментния план ?

По стандартния начин – получих смс с фактурата за месеца и какво да видя – с толкова много безплатни минути, които имам към всички номера, задължението ми към оператора беше много голямо. Останах много шокирана и разгледах подробно извадената ми разпечатка и какво да видя – разговор с телефонен номер, започващ с 0700, се оказа причината за тази висока телефонна сметка.

Имахте ли начислена сметка към мобилния оператор след проведени разговори с 0700 номера?

Разбира се, затова наистина избягвах да се обаждам на номера, започващи с 0700.

Имало ли е прекалено дълго чакане за да бъде осъществена връзка с оператор? Например, слушане на мелодия 20 минути?

Аз самата избягвах да стоя по 20 минути, поставях си ограничения на времето за изчакване именно защото знаех какво ще се случи с телефонната ми сметка след първия път, когато дадох излишна сума пари. Максимумът изчакване е било 10 минути и ако никой от операторите не се обади, затварям и след известно време пак се опитвам да се свържа с тях и трябва да изслушам отново цялото досадно изброяване на менюто. Но рекордът ми с позвънявания е 10 пъти, така че пак ми взеха не малка сума пари, защото винаги е много драматично да се свържеш с оператор.


Възхитена съм как хората се обединяват, изпращат телефонни номера и самите те работят за популяризирането на 0700.

Как разбрахте за приложението 0700?

За приложението разбрах от създателя му, който е мой колега от университета. Двамата заедно завършихме и бакалавър, и магистър в ТУ – София и съм изключително щастлива, че го познавам, защото точно той е един от хората, заради които не съжалявам, че станах програмист и много бих се радвала някой ден отново да работим заедно. Бях на работа, когато ми писа по скайп и ми съобщи за идеята си, за горчивия си опит с 0700 и как се е родила идеята да „спаси“ хората от тези излишни сметки. Но се нуждаеше от консултация коя технология да използва за разработката на приложението и наистина оценявам, че се обърна първо към мен, поговорихме, дадох му няколко предложения, разгледахме позитивите и негативите на всяка една от тях и понеже Пламката е много опитен Java програмист (програмния език, с който може да се разработват и Android приложения) бях сигурна, че много бързо ще успее да направи native Android приложение (разликата между нейтив и хибридно приложение можете да прочетете тук). След съвсем кратко време ми изпрати и инсталационния файл за тестване и коментар върху дизайна. И след това всички знаем какво стана – приложението стана популярно и то съвсем заслужено. За мен то е едно от приложенията с най-добри идеи. И съм възхитена как хората се обединяват, изпращат телефонни номера и самите те работят за популяризирането му, защото наистина аз самата не съм ок да се дават маса излишни пари за телефонен разговор с оглед на това, че имаме Viber, Facebook Messanger и още куп други начини за безплатна комуникация.

Приложението помогнало ли Ви е до сега?

Категорично да! Всеки път, когато ми се наложи да се обадя на някоя институция, проверявам първо в приложението дали е наличен телефонният номер. И го препоръчвам на приятели, защото дадените пари за разговори могат да бъдат оползотворени по различни начини.

Габриела също има следните предложения как да направим приложението по-добро:

Мисля, че вече сме го коментирали с Пламката, но е хубаво потребителите сами да въвеждат номера в база данни, защото така се спестява време от комуникация и двойна работа – потребител изпраща номер, Пламен го получава и той въвежда номера в базата данни. Ако ми хрумне още нещо, ще се свържа с Вас непременно. Пожелавам още повече успехи на приложението, защото е крайно време да спрат да ни източват джобовете!

Споделете и Вие историята си


Междувременно, ако имате подобна история за завишени сметки с 0700 номера и искате да я споделите, за да може да бъде чута и от други потребители, бихте могли да го сторите, като ни пишете било то на мейл – [email protected], тук или във Фейсбук.

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

Напишете първия коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас