Press "Enter" to skip to content

Алиса в страната на електронните винетки

Време за прочит: 6 минути

След като моят колега, Любомир Тошев, се опари с електронните винетки решихме да публикуваме историята му, за да има една идея по-голяма гласност. Самият той изпрати обраната си връзка към bgtoll, но беше и реалист и сподели, че написаният имейл “ей така ще си остане”.

В bgtoll няма абсолютно никакви проверки за грешен номер

В разработването на софтуер има термин наречен “валидация”. Накратко обяснено, това значи да провериш данните които въвежда потребителя – примерът по-горе е даден с мобилен номер – първо системата сигнализира грешка при празно поле, след това втора грешка ако полето не е равно на десет символа. В bgtoll такива проверки не се правят. Колегата е успял вместо числото нула (0) да въведе буквата о (О). При една добре разработена система би излязла една удивителна (не грешка, понеже съществуват номера само с букви), която би сигнализирала, че е възможно да е допусната грешка. Абсолютно същото би могло да се разработи в системата на бг тол и от гледна точка на разработчик, не би отнело повече от 10-20 минути.

За кофти внедрена система плащат потребителите

Поради всякаква липса на сигнализация, Любо съвсем успешно успява да закупи винетка на автомобилен номер с регистрация
**О*****, където буквата O всъщност, трябва да е нула. Такава регистрация не съществува, и парите биват дарени. Не е първият такъв случаи и няма да бъде последният. По-долу можете да прочетете писмото му към bgtoll.


Здравейте, 

Вчера имах много негативен сблъсък със системата на БГ Тол. Искам да изредя проблемите, които срещнах, с надеждата, че ще бъдат адресирани и в бъдеще гражданите ще получат по-добра услуга. Осъзнавам, че за някои от проблеми имам вина и самия аз:


На 21.04.2019 използвах автомат на БГ Тол за закупуване на винетка в бензиностанция Shell на магистрала Струма в близост до с. Студена.


1. Преди да продължа към въвеждане на информация системата искаше да приема “Общите условия”. Проблемът беше, че системата по никакъв начин не ми показваше или позволяваше някъде да видя и прочета тези общи условия. Напълно недопустимо и подсъдимо.


2. Приел условията, които не съм видял продължих напред. Системата след това изкара грешка, че принтерът не е свързан и следователно няма да получа касова бележка. Реших да продължа напред, все пак това е електронна система, не би трябвало да са ми необходими хартийки. Уведомих служителите на бензиностанцията за този проблем. 


3. Когато избираш държава за регистрация на МПС държавите са подредени по азбучен ред и България и десетки места назад. Изключително неудобно при положение, че най-голямата част от хора ползващи системата ще са с български регистрации. България трябва да бъде на първо място в списъка.


4. След завършване на покупката аз нямах касова бележка, нямах и очаквания мейл. Също така в системата номерът ми излизаше като невалиден. Опитах да се обадя на номерът за връзка, но неделя бил неработен ден за центъра. Изключително недопустимо с оглед колко хора пътуват през уикендите.


5. Реших да продължа пътуването си с надеждата, че просто системата изпитва забавяне. В последствие забелязах (и тук вече грешките са мои), че съм получил мейл, но той е в спам папката ми. В него ясно пишеше, че моят номер има регистрирана винетка.. Въпреки всичко онлайн системата продължаваше да показва, че нямам валидна винетка. Чак на другия ден забелязах, че съм допуснал грешка при въвеждане на рег. си номер. Вместо **0***** съм въвел **О*****. Разликата е, че вместо цифра 0 съм въвел буква О. Разбирам и приемам, че грешката е моя. Все пак смятам и за недопустимо, че система не извършва поне минимална валидация на българските регистрационни номера. Поради това ще трябва да заплатя нова винетка, както и възможните глоби, които ще получа за това пътуване.


В общите условия е записано, че “Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е съответно на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса.”. За съжаление аз така и нямах възможността да видя тези общи условия, понеже системата не ми позволяваше. Освен това твърдя, че не съм въвел “неправилно декларирани данни”, а невалидни данни, които въпреки всичко системата е приела. Нямах и възможност да се свържа със служител на БГ Тол, поради несъобразеното работно време. С оглед на това смятам, че ми се дължи компенсация за сумата на закупената и винетка и всички допълните глоби, които може да получа за датата 21.04.2019. Прикачвам и електронната разписка показваща как система е приела тези невалидни данни.


Дори и да не успея да получа исканата компенсация се надявам, че това писмо ще бъде взето под внимание и БГ Тол ще адресира проблемите, изложени в него, за да може в бъдеще други хора да не ги изпитат.


Поздрави,
Любомир Тошев

Напълно успешно успях да “допусна” същата грешка

Реших да проверя премеждията на Любо. На първото което се натъкнах, е че страницата за условия за ползване води към началната страница, а на нея няма дума която да започва с “условия”. Това се вижда на снимките по-долу.

Успях да тръгна да закупувам и винетка за моя автомобил със подменена цифра с буква – отново нула с о. Системата ме пусна и ме прати на екран за плащане с карта.

Отговорът

Отговорът от bgtoll изглежда по-скоро като шаблон и адресира само една точка от адресираните 5. Условия за ползване – майната им. Допълнителна валидация – майната им. Допуснал си грешка поради не добра имплементация – няма страшно, плащаш повторно.


Здравейте,
Благодарим Ви за обратната връзка, с цел подобряване качеството на 
обслужване на клиенти, Вашето мнение е важно за нас.


Към момента не е предвидена процедура за анулиране, както и за корекция на 
регистрационен номер. Законодателят е определил, че собственикът и/или 
ползвателят на МПС носят отговорност за въведените данни при всяка покупка 
на е-винетка.

Бихме искали да Ви обърнем внимание, че съгласно разпоредбите на чл. 5 ал. 3 
от Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на 
смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства 
на база време и на база изминато разстояние, отговорността при неправилно 
декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство 
(ППС), категория на ППС или период на валидност на винетната такса е 
съответно на собственика или на ползвателя.
В чл. 10а, ал. 3 от Закона за пътищата е записано: “Винетната такса се 
заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след 
деклариране на регистрационния му номер, категорията на пътното превозно 
средство и периода на валидност и важи само за пътното превозно средство, 
чийто регистрационен номер правилно е бил деклариран от собственика или 
ползвателя му”.
В случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно 
средство не е заплатена дължимата винетна такса.
Поздрави,
Национално тол управление

Адмирираме bgtoll за добре свършената работа

Ако трябва и десет пъти ще платим за винетка. Все пак животът е нечестен, та защо bgtoll да са по различни. Обзалагам се, че и горните проблеми сигурно няма да ги видим разрешени скоро време. Кому е нужно да му е лесно и удобно?!

За мен изключително важно е да обогатявам знанията си, като 0700 успя да ми помогне изключително много с това – придобих познания за разработване на Android и iOS приложения, които тотално ми липсваха. Преди да създам iOS версията на 0700 беше нужно да създам и сървърно решение, което да ни улесни да добавяме нови номера. За десерт от към нови знания създадох и този блог, като преди това нямах кой знае какъв опит с WordPress. От към академично ниво, преследвам докторска степен. В професионален план се занимавам със софтуерно консултиране в сферата на ecommerce решенията. Всичкият този пъстър и богат опит ме прави изключително полезен, щом се опре до консултиране за софтуер. Ще се радвам, ако бих могъл да ви помогна с нещо.

4 Коментари

 1. Тодор
  Тодор май 27, 2019

  По тази логика, ако въведеш номер на МПС, което е отрегистрирано вече, системата ще ти вземе парите…и пиеш една студена вода.

 2. Х
  Х септември 26, 2019

  Задължитено трябва да има опция за корекция след потвърждението за закупена винетка.
  Просто някой трябва да даде това време преди активиране в системата
  15 – 30 мин са достатъчни.
  Само от заявителя.
  Стига някой да има желание да го направи.
  Така всичко ще е както трябва и няма нужда от администратори за това.

  • Пламен Тенев
   Пламен Тенев септември 27, 2019

   В един идеален свят щеше да е така. Ама тогава нямаше да могат да издоят народа. Сгрешил сте номера? Няма проблем, просто си купете нова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Медиите за нас